T 013-5331985 | E info@css-schoonmaak.nl

Cradle to cradle

Duurzaam ondernemen, waar denkt u dan aan? Een goede manier van duurzaam ondernemen is Cradle to Cradle. Cradle to Cradle wil zeggen dat de grondstoffen die u gebruikt volledig hergebruikt kunnen worden, daarbij gaat de waarde niet verloren.

Cradle to Cradle onder de aandacht

In 2007 heeft het VPRO programma Tegenlicht aandacht besteed aan Cradle to Cradle. Het zijn dan ook de grondleggers van de filosofie in Nederland. De grondleggers zijn de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough.

Cradle to Cradle principe

Het principe van Cradle to Cradle zegt dat afval gelijk is aan voedsel. Dit wil zeggen dat iedere grondstof, ieder materiaal, het moet volledig hergebruikt kunnen worden zonder dat de waarde verloren gaat. Er kan dan gesproken worden over ‘upcycling’ en niet over ‘downcycling’. Er zijn in Nederland veel bedrijven die serieus aan de slag zijn gegaan met Cradle to Cradle (C2C). Desso is daar een goed voorbeeld van, dit is een tapijtfabrikant en deze gebruikt geen schadelijke stoffen en recyclet zelf haar oude tapijten om daar weer nieuwe van te maken. Het productieproces is zoveel als mogelijk waterbesparend en maatschappelijk verantwoord. Maar ook afvalverwerker Van Gansewinkel gelooft niet in afval. Deze afvalverwerker maakt hier zoveel als mogelijk bruikbare grondstoffen van voor nieuwe, hoogwaardige toepassingen.

Veranderende eisen

Binnen de voedingsindustrie hebben de bedrijven echt continu te maken met veranderende eisen. Deze eisen hebben betrekking op bijvoorbeeld het werkklimaat, maar ook op de kwaliteit van de voeding. Dit zorgt voor flinke kosten. De Cradle to Cradle methode biedt uitkomst, het hergebruiken van apparaten. Er zijn veel dingen veranderd, zoals de eisen op het gebied van overdruk, temperatuur, vochtigheid, de afwerking van de luchtbehandelingskasten en de filtering. Doordat er strengere eisen komen, wil dat zeggen dat er vaak een nieuwe installatie nodig is. Dat advies krijgen de bedrijven in ieder geval. Maar gelukkig kan een installatie nog hergebruikt worden. Maar er zijn meer maatregelen die genomen kunnen worden, zoals:

- Klimaatmetingen op de locatie zelf, zodat duidelijk wordt hoe het klimaat in een pand is. Er wordt dan duidelijk hoeveel warmte er vrij komt en zo ja waar. Maar ook geeft het de hoeveelheid vervuiling aan en wordt aangegeven waar er lekverlies plaatsvindt.

Zelf aan de slag met C2C?

Spreekt het u aan en wilt u ook aan de slag met C2C? Dan is het van belang dat u zich gaat verdiepen in de producten die u koopt, in de samenstelling daarvan. Het is van belang dat de producten gifvrij zijn, maar ook dat ze biologisch afbreekbaar zijn of later gemakkelijk gescheiden kunnen worden. Hierdoor zullen de materialen hun waarde behouden. U kunt ook zelf proberen om in aanmerking te kunnen komen voor een C2C certificaat.