T 013-5331985 | E info@css-schoonmaak.nl

Digitale revolutie schoonmaakbranche

Binnen de schoonmaakbranche is de interesse voor robotisering erg hoog, net als de digitale toepassing. Schoonmaak staat eigenlijk aan het begin van de digitale revolutie. Paul Harleman (VSR en Vileda Professional) vertelde dat er reeds in 2011 onderzoek is gedaan naar robots in de schoonmaakbranche. Het onderwerp leeft, er zijn erg veel mensen enthousiast.

Standaardiseren en dan automatiseren
Binnen de schoonmaakbranche moet er eerst gestandaardiseerd worden en vervolgens kan er pas over worden gegaan op automatiseren. Een voorbeeld kan zijn, eerst de kamer opruimen en dan kan er een robot aan de slag. Wat kunnen robots nu eigenlijk allemaal doen? Ing. Jesse Scholtes van de universiteit van Eindhoven zegt dat robots niet zo slim zijn. Ze voeren namelijk iedere keer dezelfde taak uit, ze begrijpen niet wat er om hen heen gebeurt. Men wil de tweede generatie robots laten begrijpen wat er in de omgeving plaatsvindt. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van sensoren, camera’s en interfaces, zodat ze kunnen communiceren met mensen.

Experimenteren met robots
Er zijn diverse experimenten uitgevoerd met robots in de schoonmaakbranche door Richard Bormann van het Fraunhofer Institut samen met het grootste schoonmaakbedrijf van Duitsland, Dusmann. Ze hebben robots laten stofzuigen en afvalemmers laten legen. Het voordeel van de robot is dat er continu schoon wordt gemaakt en er is geen sprake van verloop van personeel.

Verdieping voor de schoonmaakbranche
Veel mensen hebben interesse in de digitalisering, maar voordat hier op in wordt gegaan, zal er nog veel onderzocht moeten worden. Harleman zegt dat het geen 20 jaar meer duurt, voordat de robot zijn intrede doet. Bedrijven kunnen zich nu namelijk al verdiepen in robotisering. Er zijn veel voorbeelden van digitalisering, automatisering en zelfs robotisering. Er zijn nog veel nieuwe ontwikkelingen gaande, daarbij moeten onderzoeken nog uitwijzen wat de resultaten zijn. Het staat nog in de kinderschoenen, maar ook in de schoonmaakbranche zal er de komende jaren veel veranderen!